Varoluş ve İslam
7954 kişi okudu  

Herbiri milyarlarca yıldızdan oluşan milyarlarca galaksinin ve bunlar ka­dar görkemli olan varoluşunu ve nedenini sorgulayan insanın müdahale olmadan, evrimle meydana gelmiş olması hayranlık uyandırıcıdır. 

İncil insanın yaratılışından bahsederken, "Onu kendi şeklinde balçıktan yarattı sonra burnu­na üfleyerek ona can verdi" der (l). Kuran'da ise insanın yaratılışını anlatan ayetlerden insa­na belirli bir şekil verildikten sonra can veril­digi anlamını çıkarmak mümkün degildir, ak­sine şekil vermenin yaratılıştan sonra olduğu söylenmektedir (2, 3). Buna rağmen Müslüman­lar arasında yaygın olan yaratılış inancı Hıris­tiyanlığınkine benzer.

 Evrenin yaratılışını araştırmamızı ısrarla vur­gulayan Kuran (4, 5, 6), insanın balçıktan ya­ratıldığını söyler (7, 8, 9). İlk canlımn, yani kendi kendini kopye eden ilk DNA'nın oluşu­mu hakkında bilim adamlarınca öne sürülen kuramlar içinde en kabul görenleri balçığı işin içerisine katmaktadır. Bunlar, hayatın kendi kendini kopya eden silisyum dioksit kristalle­riyle (balçık) (10), evrende ve dünyada var olan proteinlerin ve nükleik asitlerin, sodyum diok­sit kristallerinin dislokasyonlarında (atomları­nın dizilim kusurlarında) yerleşmesi ile başla­dığını ileri sürmektedirler (11). 

Bundan yaklaşık 4-5 milyar yıl önce meyda­na geldigi sanılan ilk tek hücreli canlının, DNA zinciri halkalarını oluşturan dört proteinin di­ziliminde zamanla oluşan, rastgele değişiklik­ler (mutasyon) ve bu değişiklikler sonucunda meydana gelen bir öncekinden çok az farklı. Kuran'ın deyişiyle "bir diğerine benzeme­yen"(12), yeni canlılardan çevreye daha iyi uyanların daha hızlı çoğalmaları, yani doğal se­çimi sonucu (evrim), bugün var olan insan da­hil bütün canlılar meydana gelmiştir. 

İki ayak üzerinde dolaşan insan benzeri can­lılar ilk defa 10 milyon yıl kadar önce görül­meye başlamıştır. Fosiller, birçok türün uzun süre beraberce var olduklarını, Homo sapens neandertalensis, Homo eredus rhodesianensis türleri ile insanın atası olarak kabul edilen Ho­mo sapiens sapiens'in bundan 50 bin yıl kadar önce beraberce yaşadıklarını göstermekte­dir(13). 

İlk insan, bir mutasyon sonucu kabilesi için­de ona insan adının verilmesine neden olan özelligi kazanan Homo sapiens sapiens, kut­sal kitapların deyişiyle Adem'dir. Son yıllarda genetik çalışmalarından elde edilen bulguların fosiller ile elde edilen bulgulara önemli katkı­ları olmuştur. Bazı genetikçiler dogumdan sonra atılan sonlardaki hücrelerin mitokondriala­rının mutasyon hızına dayanarak dünyadaki bütün insanların tek bir annenin çocukları ol­duğunu ve bu annenin yaklaşık 200.000 yıl önce Kuzey Batı Afrika'da yaşadığını iddia etmek­tedirler (14). 

İslamiyete göre, Allah evreni hiç yoktan "ol" demesiyle (15), degişmeyen kanunlarıyla (16) yaratmıştır. Bilim de, bu gün için, evre­nin hiç yoktan belki de bir kuvantum dalgalanması sonucu var olduğunu, içindeki her şe­yin bir müdahale olmadan, değişmeyen doğa kanunlarının etkisiyle meydana geldiğini iddia etmektedir (17). 

Herbiri milyarlarca yıldızdan oluşan milyar­larca galaksinin ve bunlar kadar görkemli olan varoluşunu ve nedenini sorgulayan insanın, müdahale olmadan, evrimle meydana gelmiş olması hayranlık uyandırıcıdır. Geçen milyarlarca yıl, bu tür bir varoluşun görkeminden hiç­bir şey kaybettirmediği gibi, yüzyıllık ömrü olan insanın küçüklüğünü, zaman boyutlarının kapsayamadığı yaratıcının büyüklüğünü orta­ya koymaktadır. Bütün bunlara rağmen Müslümanlar'ın bilimin ortaya koyduğu, Kuran ile çelişmeyen evrimi değil de bir Hıristiyanlık inancını benimsemiş olmaları, Türkiye gibi İs­lam toplumlarının en aydınlarının yaşadığı bir ülkede, yakın bir zaman önce ders kitapları­nın evrim yerine heykeltıraş usulü yaratılışın konmaya çalışılması çok üzücüdür. 

  1. İncil, Ahdiatik, Başlangıç (Genesis)
  2. Kuran, A'la-2

3. Kuran, A'raf-11

4. Kuran, Al'i İmran-189

5. Kuran, Bakara-164

6. Kuran, Casiye-4

7. Kuran, Mü'minun-12

8. Kuran, Hicr-26

9. Kuran, En'am-2

10. Cairns-Smith, A.G., Seven Clues to Ori­gin of Life, Cambridge University, Press, 1985

11. Richard Dawkins, The Blind Watchmaker, W.W. Norton Company, 1987

12. Kuran, En'am 99

13. E.A.Hoebel, Anthropology: The Study of Man, McGraw-HilI Company, 1972

14. M.H. Brown, The Search for Eve, Herper and Row, 1990

15. Kuran, Mü'min-68

16. Kuran, Rilm-30

17. Four Fundamental Forces, Inside Science, New Scientist, 18.11.1988

   
Ekleme: 17 Ekim 2009, Cumartesi 7954 kişi okudu  
 
 
  Yorumlar Henüz ( 1 ) adet yorum bulunmakta  
Devrim özuysal 13 Mayıs 2011, Cuma  
Sayın Hocam, Evrim ne diyor? insanın atası maymundur. Özelde şempanze veya goril. Kuran ne diyor. İlk insan Ademdir. daha önce benzeri olmayan şekilde topraktan yaratılmıştır. Şeytan diğer meleklerin aksine ona secdeden; ateş-toprak kibirlenmesinden dolayı karşı çıkarak cennetten kovulmuştur. Akabinden adem ve eşi havva da kovularak dünyaya gelmiştir. Hikaye bundan ibaret. Şeytan maymuna secde ederdi o zaman niye toprak diye küçümsesin ki? Ayrıca Ademin neertal değilde homo sapiens olduğunu nereden biliyorsunuz yanında mıydınız? Sonra hem incil hem kuran topraktan yaratıldı diyorsa vardır bunda bir gerçeklik payı. siz şekile odaklanmışsınız ama daha önce dünyada hayat sürenlerden geliştirerek insanı var ettim demediiğine göre zinciri bağlayamazsınız her zaman bir kopukluk var.

 
 
Prof. Dr. Nihat G. KINIKOĞLU
 
Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2009
nihatkinikoglu.com
Bu sitede yayınlanan yazı ve materyaller kısmen veya tamamen izinsiz iktibas edilemez.