Tartışalım
Toplam : 2 konu

Tanrı sırrı var mıdır? nedir?
26308 Okuma| 2 Yorum
İslam'da örtünme
4556 Okuma| 2 Yorum
  Tanrı Sırrı var mıdır? Nedir?
26309 kişi okudu  

1. Sav: (Benim savım)
Son günlerde Mevlana ve Şems-i Tebrizi’yi konu alan romanlar ile bir “Sır,” “Tanrı sırrı” tartışmalarıdır başladı. Kanımca “Sır” bilgidir. Yüz yıllar boyu Doğu bilgiye dayanmayan bir sırrın peşine düşerken Batı gerçek sırrı araştırmanın peşine düştü. Doğu, gerçeği kan pompalamaktan başka bir işe yaramayan kalpte ararken, Batı düşüncelerin ve bilginin merkezi beyinde aradı. Doğu sırra ulaşmak için Afrika büyücülerinin günümüz versiyonları şeyhlerin peşine, Batı “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” ya inanarak bilgi sahibi bilginlerin peşine düştü. Doğu bilgili olmadan bilge olunacağına,  Batı bilgili olmadan bilge olunamayacağına inandı. Doğuda şeyhler, kutuplar, babalar, veliler bütün bunlara gerek duymadan hu çekerek sırra ulaşılabileceğini iddia ederek avunurken, kendilerine inananları avuturken, Batıda Tanrı sırlarını ona ulaşmak için beyinlerini, parmaklarını gece gündüz çalıştıran Einsteinlere, Mozartlara açmaktaydı.  Doğu”da sırrın ne olduğunu sadece o sırra erenlerin bilebileceğini iddia edenler, biri çıkıp kral çıplaktır diyemediği için, bir müddet sonra kendi yalanlarına kendileri de inanarak veya inanmayarak sır dedikleri perdenin arkasına sığınıp insanları sömürdüler, keyif sürdüler. Halkı peşlerinden sürüklemek için, mürşit, yani kendileri olamadan sırra erişilemeyeceğine onları inandırdılar. Öbür dünyaya yönelttikleri halkı tembelliğe özendirdiler, bu dünyaları perişan ettiler.
Her yeni bilgi ile açılan her pencere, arkasındaki kapalı bin pencereyi ortaya çıkarır, bu bilginin ve bilinmezliğin sonsuzluğudur. Bilgi sonsuz bilgilerin kendisi olan Tanrıya ulaşmanın da tek yoludur. Başka yolla ona ulaşacaklarını veya ulaştıklarını sananlar ya sahtekârlardır ya da duyguları kendilerini aldatmaktadır. Tanrı bilgisini kimseye rüyasında veya “hu” ları için bahşetmez. Tanrı’nın bazılarını sevdiğini ve sırlarını onlara açıkladığını iddia edenler Allah’ı değil, insan vasıfları verilmiş mitolojideki tanrıları betimlemektedirler.

 2. Sav: Sır vardır, Tanrı bazılarını sever ve sırlarını onlara açıklar.

   
Ekleme: 22 Ocak 2010, Cuma 26309 kişi okudu  
 
 
  Yorumlar Henüz ( 2 ) adet yorum bulunmakta  
Dr. Murat Kınıkoğlu 05 Ağustos 2010, Perşembe  
Muhterem ağabeyim, tanrı sırrı var mıdır sorusundan kastın "tanrı var mıdır?" ise benim savım: gerçekte bunu hiçbirimizin hiçbir zaman bilemeyeceğidir. biz ancak bence vardır veya bence yoktur diye bir tahminde bulunabiliriz. dolayısı ile bir bilim adamına yakışan agnostik (iki ihtimalin de olabileceğini kabul eden-şüpheci) bir duruş sergilemektir. varlığından emin olamadığımız bir şeye bilgi edinerek ulaşmamız da imkansızdır. tabii ki bilginin, öğrenmeni, çalışmanın tarafını tutuyoruz, ancak bunun için illa tanrıya ulaşmak gibi bir amacımız olması gerekmiyor, insan olduğumuzu bilmemiz yeterli.

r_kurt06@hotmail.com 24 Ocak 2010, Pazar  
Her seferinde batı icat eder bulur. "bizmkiler" ahada kitapta yazıyor demekten öteye geçemezler.iki denizin ayrıldığını birileri bulur. hemen müslüman yapılır.evrenin genişlediğini bulur. aynı terane. yıldızlara insan gödermeye çalışır."biz" vahyin huuuu çekerek allahın bize peygambere verdiği gibi vereceğini sanırız...akıl sahipleri için gönderilmiş kuranı biz kabul etik etmeyede: biz kurani kabul ediyoruz.birde kitaba sormaklazim bizi kabul ediyormu............

 
 
Prof. Dr. Nihat G. KINIKOĞLU
 
Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2009
nihatkinikoglu.com
Bu sitede yayınlanan yazı ve materyaller kısmen veya tamamen izinsiz iktibas edilemez.