İslam'da Örtünme
4557 kişi okudu  

Geçenlerde televizyonda, National Geographic kanalında İslam’da örtünme konusuna değinilirken şu mealde bir konuşma geçti:

 

“Kuran’ın ilk yazılımında noktalama işaretleri olmadığından sonradan konulan noktalama işaretleri ile harflerin okunuşu dolayısıyla sözcüklerin anlamları değişmiş olabilir. Örneğin, o devirde daha gelişmiş bir yazı dili olan Süryanicede yazılmış olan Kuran’da, bu gün “başınızı örtün” olarak yorumlanan ayet “belinizi örtün” şeklindeydi ve ilgili ayette noktalama işaretleri değiştirilince ayet bu anlamda yorumlanacak hale gelebiliyor.”

 

 National Geographic’ teki bu açıklamayı Buhari ve Müslim’de yer alan bazı hadisler de sanırım destekliyor.

  1. Kuran’ın emirleri tüm insanlar için (köle ve köle olmayanlar) olduğuna göre Hz. Ömer başını örten kölenin başındaki örtüyü neden açtırmıştır. Köle Müslüman kadınlar için örtünme belleri örtmekle sınırlandırılmıştır.
  2. Hz. Fatma hizmet eden köle erkeğin yanında başını örtmek ihtiyacını duymamıştır.

 

TARTIŞALIM

 

  1. Acaba noktalama işaretleri değiştirilince gerçekten böyle bir sonuca varılabiliyor mu?

 

  1. Kuran’ın emirleri tüm Müslümanlar için olduğuna göre Hz. Ömer ve Hz. Fatma'nın davranışı nasıl açıklanabilir?

 

Örtünme konusunda benim şahsi görüşüm WEB sayfasındaki “Hz. Muhammed’i anlamak” sütununda yer alan makalelerimden görülebilir.

 

   
Ekleme: 23 Ekim 2009, Cuma 4557 kişi okudu  
 
 
  Yorumlar Henüz ( 2 ) adet yorum bulunmakta  
Ali OĞUZ 28 Ekim 2009, Çarşamba  
Gönül isterdi ki ilk tartışma konusu kuranın noktalama işaretleri değil kuranın kendisi olsundu. öyle konular vardır ki zihinlerimize kazınmış olan peşin hükümler ve ön kabuller yıkılmadan doğruya ulaşmak mümkün değildir. bu açıdan bakıldığında örtünme konusunda noktalama işaretlerinin etkisi aslında bir teferruattır. işaretlerden önce 15 yılı aşkın bir süre devam eden "kuranın parçalarının toplanması ve oluşturulması" döneminin tartışılması gerekir. hz. ömerin yemame olaylarından bahisle (hafızların hayatlarını kaybetmesi ve kuranı ezbere bilenlerin sayısının azalması) hz. ebubekire getirdiği öneri ile kuran parçaları toplanmaya başlı ve "mushaf-ı şerif" denilen ilk kuran oluşturuldu. hz. ömerin toplattığ ve kızı ve peygamber karısı hafsaya emanet ettiği bu kuran üzerinde tartışmalar olumuş, hz. osmanın oluşturduğu kurul toplanan nüshalardan yeni bir kuran oluşturarak diğer nüsha ve parçaların hepsinin toplanıp yakılması sağlanmıştır. 653te son halini alıp müslümanlar arasındaki ayrılıkları kaldırmak amacıyla 4 ayrı bölgeye gönderilen kuranın kûfeliler tarafından reddildiğini ve burada yaşayanların ibn-i mesutun kuranına bağlılıklarını sürdürdüklerini biliyoruz. bu çerçevede kuranın bir harfini bile değişmemiş allah kelamı olduğunu iddia etmek ne derece doğru olur bilmiyorum. kısaca özetlemeye çalıştığım tarihi gelişmede görüldüğü gibi noktalama işaretlerinden önce tartışılması gereken daha temel konular vardır. umarım bu güzel sitede tartışmalara iştirak edenler medeni bir çizgi ve karşılıklı sayg-sevgiı çercevesinde fikirlerini söylerler, bizler de istifade ederiz. bize böyle bir güzel bir site ve nezih bir tartışma mekânı kazırdığınız için sonsuz teşekkürler.

Bülent ALTINOVA 23 Ekim 2009, Cuma  
Kur’an, gerek hz. ebu bekir döneminde, mushaf hâlinde, iki kapak arasında cem edilirken ve gerekse ilim merkezlerine birer adet gönderilmek üzere hz. osman döneminde nüshalar halinde istinsah edilip çoğaltılırken aslî safiyetini koruması amacıyla ona hiçbir ilave yapılmamıştır. fakat zamanla duyulan ihtiyaç üzerine ilk önce nokta şeklinde harflerin altına, üstüne ve önüne harekeler, sonra birbirine benzeyen harfleri ayırt etmek maksadıyla bir kısım harflerin altına ya da üstüne nokta veya noktalar konulmuştur. daha sonra da diğer işaretler… bu nokta ve işaretler kur’anın anlamını değiştirmek için değil okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak amacıyla yerlerine konulmuşlardır. bu işaretleri koyan ilim adamı, muhammed b. tayfur es-secavendî’dir (öl. 5601165).

 
 
Prof. Dr. Nihat G. KINIKOĞLU
 
Tüm Hakları Saklıdır Copyright © 2009
nihatkinikoglu.com
Bu sitede yayınlanan yazı ve materyaller kısmen veya tamamen izinsiz iktibas edilemez.